Dopřejte si výjimečný chuťový zážitek
Když se řekne T e m p r a n i l l o, mnohému se vybaví slunné Španělsko, kde se vyrábí již desetiletí nejlepší španělské víno. Jeho název pochází ze španělštiny, kdy „temprano“, znamená brzký anebo ranný. Už jen název napovídá, že hrozny z této odrůdy dozrávají velmi brzo a mnohem dříve než ostatní klasické plody. Nelze jednoznačně tvrdit, že domovem pro Tempranillo je nejznámější oblast R i o j a a L a M a n c e, jelikož se vyskytuje v mnoha klonech a každý španělský region používá své vlastní označení.
Navíc se objevuje i v sousedním Portugalsku.
Vína se tu pěstovala od jakživa, a proto se vyrábělo masově, aniž by se dbalo na výjimečnou chuť hroznů, které navíc obsahují glycerol, jenž dává vínu hebkou sametovou chuť. Až s novými postupy a přístupem vinařů se začíná hledět více na kvalitu a pohled znalců se obrací právě k Tempranillo. Víno se stává stále oblíbenějším a objevuje se i u zvláštních příležitostech, ale stejně tak se stává běžným rituálem pohody v mnoha domácnostech.
Hrozny mají velmi tmavou barvu, až místy do černa a jsou odolné proti chorobách a teplotním výkyvům. Navíc, kromě zmiňovaného glycerolu, mají výtečnou rovnováhu mezi kyselinkami, cukry a barvivy. Rychle i dozrávají a jsou vhodné jak pro výrobu lehkých svěžích vín, tak jsou vhodné i na dlouhodobý odpočinek v sudech. A v nich se poté proměňují v plná těžká, až inkoustově zbarvená červená vína, která mohou zrát jak v sudech, tak i v lahvích. To je teprve pak skvělá pochoutka, kterou vinaři dokážou ocenit!
Tento druh vína si získává na stále větší oblibě, a to právě pro svůj jižanský šarm. A také možná i proto, že je z nich cítit láska vinařů, kteří je zpracovávají.
Jestliže máte léta svou oblíbenou značku červeného vína, na kterou nedáte dopustit, ochutnejte i skvělou „červenou tvář Španělska“! A věřte, že nebudete litovat.